Hoppa till innehållet

Att göra livsmedel dyrare är inte vägen framåt!

Idag skriver Nordiska ministerrådets generalsekreterare Karen Elleman på DN debatt – rubriken lyder ”Hela norden borde införa skatter på kött och socker”. Detta är en mycket dålig idé.

Klimatförändringarna måste vi arbeta för att lösa och då handlar det framförallt om att minska utsläppen av fossila bränslen.  Om politiken överhuvudtaget ska in och peta i hur konsumenterna gör sina val i butiken, så måste det gynna den matproduktion som lyder under svenska lagar och regler, inget annat.

Svensk livsmedelsproduktion gynnar Sverige, vår beredskap och skapar en unik närmiljö. Vi har extremt duktiga bönder som tar ansvar för sina djur och naturen, bönder som dessutom vill minska sina klimatavtryck och ständigt arbetar med detta på olika sätt. Våra djur är friska och behandlas inte med antibiotika i onödan. De klövar och mular som betar våra landskap är en förutsättning för den biologiska mångfalden och skapar ett vackert landskap att se på. Sockerproduktionen i Sverige är hållbar det är en viktigt ingrediens för det där lilla extra som kan sätta guldkant på tillvaron. Att göra mat dyrare kan absolut styra konsumentens hand, men jag är övertygad om att den styrs mot det billigare och mindre hållbara alternativet, sannolikt importerat. Inte de produkter som det Nordiska ministerrådet pekar ut som de nyttigaste. Det är redan idag billigare att äta helt växtbaserat men det betyder inte att alla konsumenter väljer att göra det, resonemanget håller inte.

Att beskatta livsviktig mat kommer göra oss mer sårbara

Sverige behöver öka sin matproduktion, särskilt i det läge vi befinner oss i. En osäker geopolitik och vårt nya medlemskap i Nato kräver ännu mer av oss som land i att säkra totalförsvaret och vår beredskap att föda folket. Djuren är levandelager av mat. Den geopolitiska osäkerheten är vår nya verklighet och vi måste ta den på allvar och ta vårt ansvar. Att beskatta livsviktig mat, kommer göra oss mer sårbara och riskerar att slå ut svensk produktion till förmån för produktion som sker på andra håll i världen och som dessutom kommer med en högre klimatnota. För att göra klimatnytta kan politiken konkret bidra genom att möjliggöra fler investeringar i hållbara lösningar på gårdar och tillse att produktion av gröna inhemska bränslen tar fart. Vi bönder vill vara en del av lösningen, men att ensidigt fokusera på enskilda produkter kommer inte ta oss någonstans.  

Att beskatta mat för att styra beteenden tror jag inte på, det är bättre att informera så att konsumenter kan göra motiverade och medvetna beslut. Vi behöver inte fler regler och skatter i Sverige. Det finns självklart de som av hälsoskäl skulle behöva göra livsstilsförändringar men det bör vara upp till var och en och inte staten. Med det sagt, är det grundläggande att en balanserad kost är det bästa. 

Svensk livsmedelsproduktion gynnar Sverige och vår beredskap.