Hoppa till innehållet

Att klara sig själv

Sofia Karlsson, ordförande i LRF Västra Götaland och We Effect-ambassadör, skriver om vikten av att klara sig själv - världen över.

Långsiktig lönsamhet är en av de viktiga frågor som LRF jobbar med.  Det behövs för att vi som företagare i de gröna näringarna bättre ska kunna hantera de konsekvenser som blir ett sådant här år med utmanande väder Det är inte krisstöd vart och vartannat år beroende på olika omständigheter som är lösningen. Vi vill ges förutsättningar så att vi kan klara oss själva.

Det vill många av våra kollegor runt om i världen också, klara sig själva alltså.

Utmaningarna för dem kan tyvärr ofta vara mycket mer prövande och konsekvenserna förödande när det inte blir som man har tänkt. Orsakerna till detta kan vara många och en så enkel sak som vilket kön man har kan få stor betydelse. Det kan exempelvis också bero på avsaknad rätt att äga sin mark, tillgång till kapital, översvämningar, torka eller okunskap kring hur man hållbart brukar jorden.

I år fyller We Effect 65 år och trots uppnådd pensionärsålder så minskar inte behoven utan vi behövs mer än någonsin.

För några år sedan fick jag möjlighet att åka med We Effect på en resa till Vietnam. Vi besökte några av de projekt som pågick där. Det var fantastiskt att se vilken stor skillnad ganska små medel kan göra. Genom att hjälpa småskaliga bönder att gå samman och bilda gemensamma föreningar så blir de starkare tillsammans. De skapar mer långsiktig hållbarhet. Ekonomiskt genom att erbjuda sina varor gemensamt, dela utrustning och därmed tjäna mer pengar, miljömässigt genom att lära sig mer hållbara odlingsmetoder och odla större variation av grödor, socialt genom att få en gemenskap och nätverk.

Gruppbild Vietnamn We effect
Gruppbild Vietnamn We effect
Klicka för att förstora bilden. Sofia Karlsson i blått i mitten tillsammans med bondekollegor.

På vår resa var det mycket tydligt att när man gav kvinnorna möjlighet att organisera sig genom odlingskooperativ, utbildningar och investera i sin verksamhet genom exempelvis spara - låna grupper så gynnades hela familjen genom att pengarna satsades på näringsriktig mat samt utbildning för att deras barn skulle få fler möjligheter än vad de själva fått.

Trots det vädermässigt utmanande året kommer våra familjer ha mat på bordet, mat som både mättar och ger näring, så är tyvärr inte fallet för alla runt om i världen. Var nionde människa går idag hungrig och med de klimatförändringar som vi nu märker av kommer det framöver bli ännu värre för de som redan lever i hunger och fattigdom.

Jag är tacksam att mina barn får växa upp i Sverige och att jag genom We Effect har möjlighet att stötta bönder runt om i världen. 

I vår familj är vi månadsgivare. Om man inte har möjlighet till det så kan man gärna swisha ett engångsbelopp. Kanske 40 kronor för en höna som kan vara starten för att en hel familj att klara sig själva?

Bli månadsgivare LRF - We Effect

Swisha en gåva - We Effect