Hoppa till innehållet

Back to school i Bryssel

Även den europeiska semesterperioden, som infaller något senare än i Sverige, har lidit mot sitt slut. EU-maskineriet, som under augusti gått på sparlåga, börjar så smått dra igång och EU-kvarteren fylls åter av ljudet från rullväskor och hälsningsfraser på Europas alla språk.

Utanför Europaparlamentet och Berlaymont blir turisterna återigen en minoritet när gatorna fylls av kavajklädda eurokrater som stressat kryssar sig fram mellan våffelstånd och demonstrationståg för att ta sig till nästa möte. På uteserveringarna serveras musslor, carbonade a la flamande (belgisk ölgryta) och råbiff – allt ackompanjerat av det mest belgiska som finns - pommes frites och öl!

Även vi på LRFs Brysselkontor är sedan en tid tillbaka på plats i ”böndernas hus” och ser fram emot en både intensiv och spännande höst där mycket ska hinnas med inför vårens EU-val.

En sak som snart slår en vid samtal med kollegor från andra delar av kontinenten är att så gott som alla kan rapportera om en tuff sommar för de gröna näringarna med antingen torka, översvämningar eller som vi i Sverige – båda! 

På agendan finns ett stort antal policyförslag som kommer att påverka förutsättningarna för våra svenska jord- och skogsbrukare.

Förslaget om återställande av natur blev något av en stridsfråga mellan högern och vänstern i Europaparlamentet när förhandlingsmandatet antogs precis innan sommaruppehållet. Det förslaget ska nu trilog-förhandlas mellan EU-kommissionen, Europaparlamentet och Rådet. 

Växtskyddsförordningen, där det föreslås en minskning av användningen av växtskyddsmedel med 50 procent på EU-nivå, har fått mycket kritik och det ser fortfarande högst osäkert ut om förhandlingarna kommer hinna i mål den här mandatperioden.

Andra förslag, som det om nya genomiska tekniker, de nya utsädesreglerna och ett förslag om övervakning av markhälsa har presenterats under sommaren och kommer ägnas mycket tid de kommande månaderna. Enligt säkra källor kan vi också förvänta oss nya djurskyddsregler inom en snar framtid.

Därtill kommer förslag om kolinbindning, gröna marknadsföringspåståenden, industriutsläpp, förpackningsregler, hållbara livsmedelssystem, skogsövervakning och strategiska skogsplaner, en europeisk proteinstrategi, och mycket mycket annat.  

Utöver detta tickar förhandlingar om frihandelsavtal med exempelvis Australien och Mercosur-länderna på. Även handelssituationen med Ukraina lär fortsatt vara ett hot-topic, inte minst hos våra östra medlemmar.

Och skulle det bli tid över finns alltid behov av att fundera över framtidens gemensamma jordbrukspolitik (CAP) som redan har börjat diskuteras, trots att den nuvarande perioden precis kommit igång.

En sak är säker, den som känner sig uttråkad eller sysslolös får skylla sig själv!