Hoppa till innehållet

Biogas – nyckeln till omställning både i lantbruket och industrin

I en debattartikel i Dagens Industri skriver industrins biogaskommission att det är hög tid för ökad biogasproduktion i Sverige. LRF välkomnar debatten om biogasens roll, inte bara inom lantbrukets utan även i industrins klimatomställning.

Biogas är en viktig del av den cirkulära ekonomin och erbjuder flera fördelar för samhället, miljön och lantbruket. Det är även en beprövad teknik som kan genomföras kostnadseffektivt och på relativt kort tid. 

Biogasens potential  

För lantbrukare innebär biogasproduktion en möjlighet att ta tillvara på restprodukter som gödsel och växtrester, samtidigt som vi producerar förnybar energi. Ungefär 7 procent av all svensk gödsel rötas idag och vid preliminära prognoser ser vi att totalsiffran, under 2024 kommer att hamna på 115 stycken gårdsanläggningar som producerar biogas i Sverige. Under 2023 var motsvarande siffra på 74 stycken.  

Det här är ytterligare ett affärsben för lantbruket vilket bidrar till mer lönsamma lantbruksföretag och gör lantbruket mer självförsörjande på el och värme. När vårt svenska lantbruk blir mer motståndskraftigt mot höga energipriser, stärker vi vår inhemska matproduktion och vår gemensamma beredskap. 

Långsiktiga incitament och lönsamhet 

LRF ser positivt på de ekonomiska incitament som finns för att främja biogasproduktion idag. Stödsystemen måste bibehållas och vara politiskt långsiktiga för att produktionen ska kunna utökas. Klimatklivet, som bidragit mest till utbyggnaden av biogas på gårdar, är i dagsläget inte verksamt om inte regeringen tillskjuter en mer långsiktig budget. LRF har tillsammans med Arla, Lantmännen och Energigas Sverige, begärt att bemyndiganderamen ska utökas i ett öppet brev till klimat- och miljöministern.  

Investeringarna är avgörande för att vi i Sverige ska kunna skala upp produktionen av biogas och göra det ekonomiskt hållbart och attraktivt för lantbruksföretagen att bidra. Vi uppmanar därför regeringen att fortsätta stödja och utveckla dessa incitament för att säkerställa en långsiktig och stabil utveckling av biogasmarknaden. Ett nationellt produktionsmål, likt det som föreslogs av Biogasmarknadsutredningen om 10 TWh biogasproduktion till 2030, är också viktigt och bör vara det lägsta riktmärket för en nationell målbild. 

Samarbete och innovation 

För att maximera den svenska biogasens potential krävs samarbete mellan aktörer såsom industrin, lantbruket och offentlig sektor. Betalningsförmågan måste vara tillräckligt god för att lantbrukare ska kunna se potentialen och våga satsa inför framtiden.  

För att få till ett hållbart system så behöver vi dels röta biomassa och gödseln, som sedan blir till energi av något slag och där vi sedan återcirkulerar restprodukten, den s.k. biogödseln som då får återgå som växtnäring till lantbrukssektorn. Detta för att få till ett slutet system där näringsläckage minskas och alla resurser tas tillvara. Att få till distribution av biomassa och gödsel till och från produktionsanläggningarna på ett hållbart vis är även det en pusselbit som måste komma på plats. Om vi som land lyckas med det kan vi till viss del skapa ett minskat beroende av importerad mineralgödsel, vilket ytterligare stärker vår motståndskraft och beredskap.  

Biogasproduktion är en naturlig del av lantbrukets omställning och bidrag till samhällets produktion av en grönare energimix. Genom att stödja och investera i biogasproduktion kan vi tillsammans skapa en hållbar framtid för både lantbruket och industrin.  

Läs debattartikeln här:

DEBATT: Biogas nyckeln till industrins klimatomställning