Med ett 60-manna starkt sekretariat som omfattar allt från experter på sakområden till tolkar samt möteslokaler och simultantolkningsbås så krävs det en stark detaljerad budget. Den är i princip helt finansierad av medlemsavgifter, det vill säga av bondeorganisationer från Rumänien i öst, Malta i syd, Irland i väst och Finland i norr. Detta är Copa Cogecas absoluta styrka. Att det finns medlemmar från alla EU:s länder.
Att sitta i mötesrummet med över 100 deltagare, ofta syrefattigt och trångt mellan stolarna mellan bredaxlade i normalfallet ute på sina gårdar arbetande lantbrukare är en häftig känsla. Tonläget skiljer sig såklart åt också. Vi i norr uppfattas nog ofta som ganska svala, ”coola” och håller oss kortfattade men precisa i vad vi vill få fram. Personer från andra länder uppfattar det som deras roll att ta plats, breda ut orden och framföra det deras medlemmar vill att de framför. Synen på hur Copa Cogeca ska argumentera och ställa sig strategiskt i olika frågor mot EU:s institutioner skiljer sig också. För några är demonstration det absolut viktigaste verktyget och mångordiga dokument där alla infallsvinklar och argument finns med. Och där vi tydligt säger ifrån om vi inte gillar något. Tydligt ”vi är emot” eller ”vi säger nej”. För andra är det viktigare att vi kortfattat med koncisa sammanfattningar erbjuder alternativa lösningar och att vi även om vi är emot försöker vara och uppfattas som en konstruktiv part.
Men det är detta som gör arbetet ihop med och för Europas bönder så spännande. Vid varje möte diskuterar vi marknadssituationen och vi får uppdateringar kring olika processer. Just nu är det en speciell tid då spekulationer på hur och vad nästa EU-kommission blir och gör är högt.
En mycket viktig diskussion hölls på mötet och då även med inbjudna representanter från EU-kommissionens direktorat för jordbruk. Den om visionen för framtidens jordbruk. Von der Leyen har aviserat den ska komma inom 100 dagar efter att nya EU-kommissionen tillträder.
Hon har också sagt den ska ta avstamp i rapporten från den ”strategiska dialogen ” som samlade livsmedelskedjans alla intressenter (se tidigare blogginlägg). Under presidiemötet fanns många olika synpunkter på hur arbetet med strategiska dialogen hade förts, att det upplevdes alldeles för slutet och inte gav Copa Cogecas medlemmarna möjlighet spela in synpunkter. Vikten av att alla framtida processer måste ske på annat sätt.
Det fanns också synpunkter, både positiva och negativa på innehållet i rapporten. Mycket kan tolkas på olika sätt och några skrivningar är inte vad vi hade önskat. Men, det framgår något mycket viktigt i rapporten, det allra viktigaste som också återfinns i Ursula von Der Leyens uppdragsbrev och även i hennes egna riktlinjer. Lantbruket är en strategiskt viktig sektor för EU och den behöver en stark jordbrukspolitik, CAP som har en tillräckligt stor budget.
Inför kommande förslag om långtidsbudget och reform av den gemensamma jordbrukspolitiken liksom många andra kommande förslag som kan ”drabba” jordbruket, är dessa delar otroligt viktiga för att inte hamna snett i politiken och återigen se Bryssel invaderas av traktorer, gödsel och arga bönder.
Vid mötet förra veckan avslutades en fyraårig era. Ordföranden franska Christiane Lambert, avgick då hennes mandat kom till ända efter fyra år. Hon har lett organisationen genom både covid-19 pandemi och ryskt krig i Ukraina och nu senast deltagit dag och nästan natt i den strategiska dialogen. För övrigt är hon den första kvinnan på den posten. Till ny ordförande valdes Massimilliano Giansanti, från organisationen Confagricoltura. Han är italiensk bonde som äger flera gårdar ihop med sin familj. I sitt tal efter att han blivit vald sa han att "Mitt mål är att se till att COPA:s röst hörs högt och tydligt och att EU:s institutioner erkänner jordbrukets strategiska betydelse för vår gemensamma framtid. Mitt ordförandeskap kommer att inrikta sig på fem huvudprioriteringar: en stark gemensam jordbrukspolitik med en tillräcklig budget, en rättvisare livsmedelskedja, en sammanhängande handelspolitik, en ny strategi för den gröna omställningen och starkare fokus på innovation.”
Sex vice-ordförande valdes också från Danmark, Irland, Österrike, Spanien, Tjeckien och Frankrike. Något vemodigt känns det samtidigt då LRFs ordförande Palle Borgström, som varit en engagerad och aktiv vice-ordförande i Copa också avgick då hans precis om Christiane Lamberts mandat var slut. Palle anses som en ”cool-headed” ledare som kommer med mycket precisa och väl underbyggda inspel, ofta med applåder som följd. Som tur är har LRFs styrelsemedlem Lennart Nilsson fortsatt ordförandeposten i Cogeca, lantbruks- och skogskooperativens organisation. Han har haft den posten sedan årsskiftet och det är ett treårigt mandat med chans till ett års förlängning. Därmed säkerställer vi att vi är med och driver frågor allra högst upp i flera år till.
Förutom ny ordförande i Copa så var det första mötet för Copa Cogecas nya generalsekreterare Elli Tsiforou. Hon började i september. Tidigare generalsekreterare Pekka Pesonen hade posten i över 17 år.