Från LRF och det gröna näringslivet har vi försökt påminna om att det svenska jord- och skogsbruket är viktigt, även i ett högt modernt och utvecklat samhälle. Men ofta har vi, tyvärr, talat för döva öron. I alla fall fram till alldeles nyligen.
För de senaste åren har mycket hänt som fått fler att tänka om. Pandemin. Rysslands krig mot Ukraina. Som ett brev på posten ökad inflation och stigande världsmarknadspriser på livsmedel. Idag förstår fler mer om vikten av en god försörjningsförmåga.
Detta syns bland annat i att vi i Sverige, till skillnad från länder som Nederländerna och Danmark, nu har både en näring och en regering som verkligen vill satsa på att öka den svenska livsmedelsproduktionen. Så var det inte för bara några år sedan, och så är det fortfarande inte överallt i världen.
Jag har pratat och pratar ofta om just detta: att vi inte kan ta maten för given. Och det både tål och behöver upprepas: välmående, lönsamma och konkurrenskraftiga livsmedelsföretag är grunden för att vi ska kunna ha en fungerande livsmedelsförsörjning även i kristid, och ytterst krig.
Det gäller här men också i utvecklingsländer, där jordbruket är minst lika viktigt men utmaningarna ofta betydligt större. Kanske skulle fler lantbrukare även i de länderna behöva få höra från sina politiker och från sin omgivning att jordbruket och livsmedelsproduktionen är strategiskt viktig? Inte minst eftersom jordbruket ofta är själva ryggraden i de ländernas ekonomier, och nyckeln till att få i gång en starkare ekonomisk utveckling. För det är känt sedan länge: ska man bygga ekonomisk tillväxt, behöver man börja med att bygga på det man redan har i landet. I utvecklingsländerna stavas det ofta livsmedelsproduktion. I många länder utanför Europa är jordbrukssektorn helt central. Vissa av dem är extremt beroende av att kunna importera livsmedel för att försörja sin egen befolkning, vilket gör att de har svårt att hantera störningar i leveranskedjor eller på globala marknader.
Samtidigt vet vi att konflikter, som de som pågår i Gaza och Sudan, är den enskilt största drivande orsaken till hunger. Men vi vet också att klimatförändringar redan idag är den näst största orsaken. En orsak som växer och som idag påverkar stora delar av den globala livsmedelsproduktionen.
We Effect – kooperationens egen biståndsorganisation - är en hands-on biståndsorganisation som hjälper utvecklingsländer att ta fram strategier för ökad självförsörjning. We Effect arbetar för att inget lands självständighet ska kunna köpas med mat. I detta är försörjningsförmågan vad gäller livsmedel central, ett ämne som sedan många, många år ligger mig väldigt varmt om hjärtat och som går ända tillbaka till 1990-talet när jag själv jobbade med att leda och sätta upp utvecklingsprojekt i södra och västra Afrika.
Idag leder jag LRF, en av grundarorganisationerna till We Effect. Som VD för LRF är jag omåttligt stolt över Sveriges bönder och LRFs långvariga engagemang i just We Effect. En biståndsorganisation som, grundad och ägd av LRF och den samlade svenska kooperationen, under många år arbetat för att främja kooperativ organisering och landsbygdsutveckling globalt.
Vårt och våra medlemmars engagemang i We Effect är djupt. Det är inte bara ett engagemang vi pratar om i högtidstalen. Ett uttryck för det är att vi varje år ger 30 kronor av varje medlems medlemsavgift i LRF till We Effect. Parallellt har vi många som på frivillig basis engagerar sig som We Effect-ambassadörer. Svenska aktiva lantbrukare som ger av sin egen tid och sitt eget engagemang och som spelar en nyckelroll i att öka kunskapen om, och intresset för, bönder och jordbruk i andra delar av världen, särskilt i utvecklingsländerna. Svenska lantbrukare bidrar högst konkret med inspiration och kunskap direkt till bondekollegor i andra delar av världen. Det kallar jag konkret engagemang.
Ska vi kunna möta de stora globala utmaningarna, som ökad livsmedelstrygghet och att hejda klimatförändringarna, krävs internationellt samarbete. Genom LRFs samarbete med We Effect bidrar vi och Sveriges bönder till att stärka livsmedelstryggheten även internationellt. Tillsammans bidrar vi till att skapa en bättre framtid för oss alla, och till en mer rättvis och hållbar värld.
Ps. Vill du också vara med och bidra? Swisha då gärna en julgåva till We Effect! Varför inte en mjuk julklapp i form av en värphöna, som både ger en familj näringsrik mat och en viktig ny inkomst, året runt? Hur du gör hittar du här: Stöd vårt arbete för allas rätt till mat | Skänk en gåva | We Effect Ds.