Hoppa till innehållet

Nu förbättrar vi söket på LRF.se

Under hösten genomför vi flera förbättringar av sökfunktionerna på LRF.se. Här sammanfattar jag de insatser som antingen redan genomförts eller kommer inom kor.

Att ha en väl fungerande sökfunktion är grundläggande för en bra webbplats. I framtagandet av nya LRF.se var det ett viktigt kriterium men vi har också sett att det finns utrymme för förbättringar baserat på de erfarenheter vi fått sedan lanseringen. Under hösten genomför vi flera justeringar och de kommer att genomförs stegvis över tid under hösten.

På LRF.se finns både sökfunktionen som vi kallar snabbsöket och sökresultatsidan. Snabbsöket är den förhandsvisning som dyker upp medan man skriver sin sökning. Här får man ett snabbt resultat av det mest relevanta och kan om man vill välja klicka på någon av länkar som presenteras. Annars fortsätter man sökningen genom att trycka enter/klar och då sammanställs och presenteras ett mer komplett sökresultat.

Sökning på hela sidan
Många sidor består både av vanlig text på sidan men har även text inlagt i så kallade textblock. För dig som besökare går det ofta inte att skilja dessa åt. Sökfunktionen har dock inte kunnat hitta texterna inom textblocken. Från och med denna vecka kommer detta nu vara löst vilket gör att en mycket större del av sajtens textmassa kommer att vara sökbar.

Sökning i skyddat material
Vi kommer att ändra sättet söket hanterar material som ligger bakom inloggning. Du som söker ska inte behöva vara inloggad för att kunna få sökträffar på det inloggningsskyddade materialet och det inloggningsskyddade materialet kommer nu att bli helt sökbart. 

Däremot kommer vi inte visa för mycket av innehållet i det inloggningsskyddade materialet. Du som inte är inloggad eller har en för låg behörighet får bara se ett begränsat utdrag från sidan och ett meddelande om att den här sidan bara är tillgänglig för inloggade, inloggade medlemmar eller inloggade förtroendevalda.

Unika sidtyper
Söket kommer att fungera bättre på sidor som det bara finns en av, som till exempel juridisk vägledning eller sidan för att lämna in valrapport.

Organisationsindex
Det ska gå att söka på lokalavdelnings- och kommungruppsnamn och få träff på de regionala sidor där dessa presenteras. Även nyheter som involverar en lokalavdelning eller en aktivitet arrangerad av lokalavdelning ska ge en sökträff.

Utdrag från sidan med sökträff markerad
Vi kommer att använda samma metod som Google gör och visa rubriken på sidan samt det utdrag ur texten som gör att det är en relevant sökträff, med sökordet markerat.

Visning av sökträffar
Sakområdessidorna kommer att vara prioriterade och en relevant träff på en sakområdessida ska presenteras överst. Nyheter som är äldre än sex månader ska prioriteras lägre bland sökträffarna.

Ny ordning på listning
Vi ändrar ordningen på kategorierna av sökträffar så att vi listar dem i följande ordning:
 

Ämnen
Sidor
Nyheter
Aktiviteter
Dokument