Förra veckan hände det. Von der Leyen presenterade sitt förslag till ny EU-kommissionen. Det spekulerades innan tisdagen i Strasbourg om Von der Leyen verkligen skulle presentera sitt nya team. Först läckte nyheter från förmöten med politiska gruppledare i Europaparlamentet att hon inte skulle göra det, möjligen på grund av att Sloveniens kandidat, Marta Kós, ännu inte var godkänd av Slovenska parlamentet (nu godkänd). Men kort därefter kom presentationen av kandidaterna och deras ”mission letters” eller uppdragsbrev, som är en programförklaring för vad varje EU-kommissionär ska genomföra inom sitt område. I alla brev betonas att de ska arbeta som ett team och främja ett konkurrenskraftigt EU. Jämfört med för fem år sedan, då ”green deal” och grön omställning dominerade texterna, är det en tydlig förändring.
Von der Leyen meddelade vid presentationen att hennes huvudprioriteringar är ”välstånd, säkerhet och demokrati” och att hela kollegiet ska arbeta för konkurrenskraft, en förändring från förra mandatperiodens fokus på grön omställning. Det nya teamet består av 40% kvinnor, en ökning från det som medlemsländerna först hade nominerat då det bara uppgick till tidigare 22%.Efter att lovat de länder som nominerar kvinnor tyngre poster lyckades hon därmed få fler kvinnor. Fem EU-kommissionärer som är från socialdemokratiska partier, , fem Renew, libera , två från högerextrema (ECR och PfE), och resten från EPP, hela femton stycken.
Sex exekutiva viceordförande ska säkerställa att EU-kommissionärerna arbetar i kluster. Von der Leyen har valt bort extra hierarkiska lager som fanns under denna period för att skapa en mer öppen och mindre hierarkisk EU-kommission. Hon vill att EU-kommissionen ska spendera mer tid på att besöka medlemsstater och regioner samt träffa intressenter, vilket var en brist under den förra mandatperioden, där en toppstyrd approach ofta saknade förankring och konsekvensanalys.
Bland de viktigaste nomineringarna för jord- och skogsbruket finns Christophe Hansen (jordbruk och livsmedel), Raffaele Fitto (viceordförande och ansvarig för sammanhållning och reformer, till vilken Hansen rapporterar), Teresa Ribera (ren, rättvis och konkurrenskraftig omställning, med ansvar för miljö- och djurskyddsfrågor) och Jessika Roswall, som ansvarar för miljö, vatten och cirkulär ekonomi. Även hälsokommissionären som även får ansvar för djurskydd, Olíver Varrhelyí och kommissionärsveteranen Maroš Šefčovič som blir handelskommissionär. får viktiga roller för vår del.
Christophe Hansens nominering till jordbrukskommissionär var väntad. Han tillhör Von der Leyens konservativa partigrupp, EPP, och kommer från Luxemburg. Med erfarenhet från Europaparlamentets miljöutskott anses han vara ett relativt säkert val för att ta fram nästa förslag till gemensam jordbrukspolitik (CAP). Från bondehåll ser man försiktigt positivt på honom då han är en mer balanserad politiker än den nuvarande jordbrukskommissionären som kommer från Polen och ECR.
Hansen har fått i uppdrag att inom 100 dagar presentera sin vision för EU:s jordbruk, det som i praktiken blir nästa CAP. Visionen ska ta avstamp i den strategiska dialogens resultat och fokusera på att ge stöd till dem som behöver det mest, framförallt småjordbrukare. Detta är nog något som den stora andelen lantbrukare i EU inte ser positivt på då storlek i sig inte bör varken premieras eller missgynnas. , Hansen förväntas hitta balansen mellan incitament, förenkling och lagstiftning. Han ska också arbeta för en bättre fungerande livsmedelskedja och utveckla ett benchmarking-system för kolinlagring och biologisk mångfald.
Hansen rapporterar till italienska exekutive viceordföranden Raffaele Fitto, ansvarig för sammanhållning och reformer. Fitto, som tillhör ECR, anses vara bättre att ligga under än den spanska ”superkvinnan” Teresa Ribera, som också blivit viceordförande med ansvar för grön omställning. Lantbrukare fruktade att Ribera, en stark socialist, skulle driva en hårdare miljöagenda likt hennes föregångare Timmermans tidigare gjort.
I Teresa Riberas team ingår svenska Jessika Roswall, vilket är positivt för Sveriges del. Hon har ansvar för miljö, vatten och konkurrenskraftig cirkulär ekonomi och förväntas bättre kunna få till politik som inte missgynnar det aktiva skogsbruket och som stödjer en starkare bioekonomi samt bidra till en mer balanserad syn på miljömål och konkurrenskraft. Roswall ska även ge inspel till Hansen i utformandet av framtida CAP.
En annan betydelsefull kommissionär är Olivér Várhelyi, som fått ansvar för hälsa och djurskydd. Att djurskydd ingår i hans portfölj har välkomnats av djurskyddsorganisationer, även om vissa uttryckt oro över att Várhelyi kommer från Ungern och är allierad med Órbans parti Fidesz. Kritiker menar att han saknar kompetens för rollen, trots att han redan suttit en mandatperiod i EU-kommissionen med ansvar för utvidgning.
Veteranen Maroš Šefčovič, socialdemokratent från Slovakien är också viktig. Trots att han inte är viceordförande denna gång, har han fått ansvar för DG Trade, ett tungt ansvarsområde. Han ska säkerställa ”rättvis” handel, men står inför utmaningar med att avsluta pågående handelsavtal som Mercosur, vilket inte betraktas som rättvist av lantbruket eftersom det framförallt gynnar export av jordbruksprodukter från Sydamerika.
Men trots allt blir kanske den viktigaste EU-kommissinären Polens Piotr Serafin. Med ansvar för EU:s budget kommer han lägga ett första förslag till EU:s långtidsbudget. CAPs del däri, när många andra områden också vill stärka sig blir viktigt. Men, redan i sina politiska riklinjer har Von der Leyen redan flaggat för att CAP behöver en adekvat finansiering för att fortsätta vara ett användbart intstrument. Det återstår att se hur detta löfte infrias.
Nu måste alla nominerade bli godkända av Europaparlamentet. Datumet för detta är ännu osäkert, men det diskuteras både 14 oktober och början av november. Intensiva förhandlingar pågår också om poster i kabinetten, EU-kommissionärernas närmaste medarbetare.