Hoppa till innehållet

På resa i Belgien med EU:s jordbruksministrar

Europas jordbruksministrar samlas en gång per ordförandeskap till ett informellt ministerrådsmöte. Detta halvår innehar Belgien ordförandeskapet i EU och förra veckan var deras jordbruksminister David Clarinval värd för ett två dygns möte i nordöstra Belgien.
ennart Nilsson tillsammans med Copas ordförande Christiane Lambert och Belgiens jordbruksminister David Clarinval.
Lennart Nilsson tillsammans med Copas ordförande Christiane Lambert och Belgiens jordbruksminister David Clarinval.

Ordförandena för Copa och Cogeca (fransyskan Christiane Lambert och jag) träffar ordförandeskapet i samband med varje ministerrådsmöte under ett kortare möte, men på de informella ministerrådsmötena får vi möjlighet att var med på en större del, alla sociala delar samt möjlighet att i ett kort tal adressera samtliga jordbruksministrar.

För mig var detta mitt första möte med alla jordbruksministrar så det handlade mycket om att skapa kontakter och bygga nätverk, och det fanns många möjligheter under två middagar och en hel dags studieresa. Många ministrar och deras assistenter är nyfikna på våra frågor och vår verklighet, inte minst i dessa tider av bondeprotester.

Studieresan under måndagen gick igenom ett vårlandskap med blommande raps och fruktträd i rasande fart. I fyra bussar med poliseskort fick vi både bese Valloniens mer böljande landskap och Flanderns mer platta och intensiva jordbrukslandskap. Temat var hur jordbruket kan bidra att nå målen i den gröna given utan att ge avkall på produktionen.

I Vallonien besökte vi en nötköttsproducent som födde upp Belgisk blå. Ferme Laruelle hade cirka 180 kalvningar per år i en produktion med betesdrift men utan att kalvarna fick gå med korna, en i Belgien normal produktion där kalvens värde anses för stort för att kalven ska få gå med kon. Denna med svenska mått intensiva nötköttsproduktion ansågs både vara klimatsmart och bidra till biologisk mångfald när de 180 korna betade 60 hektar, men då utan kalv.

Sveriges landsbygdsminister Peter Kullgren under besök hos nötköttsproducent i Vallonien med kor av rasen Belgisk blå.
Sveriges landsbygdsminister Peter Kullgren under besök hos nötköttsproducent i Vallonien med kor av rasen Belgisk blå.

Andra studiebesöket var på en forsknings- och försöksstation för frukt och bär, Pcfruit. Innan vi kom fram till stationen färdades vi genom ett landskap med mängder av fruktodlingar, vi lärde oss att Belgien är bland världens största producenter av päron bland annat, men även äppelodlingen är stor. Mycket av arbetet handlar om att möta framtida utmaningar med ändrat klimat och utmaningar med färre kemiska växtskyddssubstanser. Producenterna tittade bland annat på möjligheter med precisionsodling i fruktodling.

På forsknings- och försökstationen Pcfruit: Utrustning för precisionsbekämpning i fruktodlingar.
Utrustning för precisionsbekämpning i fruktodlingar på forsknings- och försökstationen Pcfruit.

Mellan besöken intogs lunch på frukt- och grönsakskooperativet Belortas gårdsrestaurang Bloesembar där vi bjöds på lunch baserad på belgiska delikatesser. Ett spännande koncept att möta konsumenter på – en sommarrestaurang mitt ute i fruktodlingslandskapet med över 50 000 besökare per säsong.

Dagen efter var det dags för själva jordbruksministerrådsmötet. Efter senaste ministerrådens bondedemonstrationer hade polisen samlat stora styrkor, mötet hölls i staden Genk i Limburg men stora polisstyrkor från hela landet hade samlats. Dessa fick dock en lugn dag då protesterna uteblev. Kanske tack vare det möte Belgiens jordbruksminister anordnade på tisdagsmorgonen med alla belgiska jordbruksorganisationer inklusive de unga vallonska bönderna och Via Campesina som är de som fortsatt hotat med demonstrationer. De fick möjlighet att träffa jordbrukskommissionären Janusz Wojciechowski, samt även oss från Copa-Cogeca som fick möjlighet att berätta om vårt arbete i Bryssel.

Själva ministerrådsmötet hade tema ”Strategisk oberoende för proteinförsörjningen”. Givetvis handlade våra inspel om detta. Jag lyfte kooperativens möjligheter att vara en resurs i detta utifrån växtförädling och produktutveckling, och som investerare i ny processindustri likt Lantmännens satsning på ärtprotein i Lidköping.

Givetvis diskuterades många andra frågor under dessa dagar. På LRF Ungdomens stämma fick jag en fråga om vad vi gör på alla middagar, jag svarade ”pratar jordbrukspolitik”. Detta stämde väl in på alla samtal jag hade under dessa dagar med ministrar, jordbrukskommissionären och andra viktiga kontakter för jordbruket. Spännande dagar med många möjligheter att lyfta våra frågor!

Lennart Nilsson tillsammans med Sveriges landsbygdsminister Peter Kullgren under det informella ministerrådsmötet.
Sveriges landsbygdsminister Peter Kullgren tillsammans med Lennart Nilsson under det informella ministerrådsmötet.