Hoppa till innehållet

Säkerställ framtidens livsmedelsförsörjning genom svensk växtförädling

För en tid sedan arrangerade LRF, Lantmännen, Lyckeby och Sveriges Utsädesförening tillsammans med riksdagsledamöterna Stina Larsson (C) och Elin Nilsson (L) ett riksdagsseminarium med titeln ”Vad är Växtförädlingens roll i framtidens livsmedelsberedskap?”.

Seminariet lockade deltagare från de flesta politiska partier och vi hade möjlighet med näringens röst beskriva både utmaningar och möjligheter vi ser med växtförädling.

Budskapet från mig som lantbruksföretagare och ordförande för SLU Grogrund är tydligt: Politiken behöver satsa på svensk växtförädling idag för att vi ska säkra framtida livsmedelsförsörjning.

Visste du att en satsning på svensk växtförädling ger:

  • Klimatanpassade och friskare grödor som är unikt framtagna för det nordiska klimatet.
    Säkrare och mer robust matproduktion som kan möta framtidens utmaningar.
    Lägre klimatpåverkan genom minskat behov av insatsvaror som växtskydd och växtnäring.
    Ökad livsmedelssäkerhet som bidrar till en tryggare framtid.

Allt detta representerar en enorm samhällsvinst för Sverige. För att möta kommande utmaningar och säkerställa en hållbar och konkurrenskraftig produktion av mat behövs fortsatta investeringar i svensk växtförädling via SLU Grogrund.

I dagsläget har SLU Grogrund en permanent statlig finansiering på 35 miljoner kronor per år samt 10 miljoner kronor i tillfälliga medel som upphör 2025. Växtförädling tar tid och därför behövs visionärt och långsiktigt agerande från regeringens sida. Det är önskvärt med en finansiering om 50 miljoner kronor per år i SLU:s regleringsbrev. Detta skulle säkerställa att SLU Grogrund kan fortsätta vara den starka motor för innovation och utveckling inom svensk växtförädling som vi vill ha och behöver.

Nu är det upp till politiken att prioritera och finansiera detta i budgeten. Vi befinner oss nu i ett skede där vi har chansen att säkra framtidens livsmedelsberedskap. Vi behöver verktygen för att producera mer mat i Sverige nu och för kommande generationer.

Läs gärna debattartikeln Svensk mat kräver svensk forskning

 

Bild från seminarium i riksdagen.
Seminariet lockade deltagare från de flesta politiska partier.