Sverige pekas ut som skogsbov – EU får fel uppgifter | SVT Nyheter
Den kanske viktigaste studien med felaktiga resultat kom från JRC, EU-kommissionens eget forskningscenter. Studien hade inte varit så problematiskt om den inte fått så stort genomslag och påverkat bilden av svensk skog i EU. Den underliggande metodiken om att övervaka skog från rymden är också kärnan i det lagförslag om skogsövervakning som nu förhandlas i EU, vilket är ett av problemen med det förslaget.
Under EU-kommissionens förra mandatperiod beslutade man om en mängd strategier och lagstiftningar som påverkar skogsbruket. Gemensamt för flera av dem är att stora arealer skog riskerar att undantas från brukande och att Sverige riskerar att drabbas särskilt hårt. Jag tror att ett av skälen till att Sverige inte fått förståelse för vikten av att bruka skogen är att den bild EU:s beslutsfattare fått av den svenska skogen varit missvisande och onödigt negativ.
Trots att svenska och internationella skogsforskare samstämmigt och med stark bevisning, dömt ut JRC:s studie vidhöll EU:s miljökommissionär att studien visade korrekta resultat. Han var övertygad om att Sverige höll på att avskogas.
Svensk är skog bättre än vad EU-rapporter visar
Sverige har också själva varit med att sätta den negativa bilden av svensk skog. Det har skett genom att våra myndigheter rapporterat bevarandestatus för skogar och skydd av natur på helt andra sätt än andra länder. Sverige bedöms enligt rapporteringen vara ett av de länder i EU som har sämst bevarandestatus i sina skogar trots att andra studier visar att vi tillsammans med Finland är det land som har mest intakt biologisk mångfald. På samma sätt är vi ett av de länder i EU som enligt rapporteringen skyddar minst natur trots att vi, vid en rättvis jämförelse, skulle ligga i EU:s toppskikt vad gäller naturskydd.
Det är bra att SVT och forskare visar på felen i tidigare studier och EU måste ta lärdom och justera sina uppgifter. Men ska inte EU bli en belastning för svenska skogsägare måste även svenska myndigheter börja rapportera om vår natur på ett sätt som kan jämföras med andra länder. Vi har skogar att vara stolta över, vilket borde avspeglas i vår rapportering.