Just nu bevittnar vi en aldrig tidigare skådad uppställning av länder som är redo att göra sig startklara för att vinna loppet om den fossilfria omställningen. En förtippad toppkandidat är USA med sin nya Inflation Reduction Act (IRA) som kan leda till att kostnaden för att producera fossilfri el, vätgas och elektrobränslen i USA faller kraftigt. Detta i och med att den nya lagstiftningen kan se till att finansiera 100% av produktionskostnaderna.
Näst på tur står Europa med Tyskland i spetsen. Efter att den ryska gasen slopades förra året har både den tyska marknaden och politikerna i Berlin fått ett enormt fokus på att byta ut den fossila energin. Gasen kan inte längre vara rysk, och när den inte kan vara det är det lika bra att byta ut den fossila gasen mot fossilfri.
Sverige har länge varit med i den här typen av tävlingar och vi brukar faktiskt göra rätt bra ifrån oss, framförallt i Biogasloppet. Under en mycket lång tid har exempelvis biogasen i Sverige varit skattebefriad.
Den 4 mars slängde vi dock löparskorna i soptunnan när vi inte valde att överklaga beslutet från EU domstolen om att skattebefrielsen på biogas skulle tas bort. Det var en av motståndarna på löparbanan; ett tyskt företag som överklagat formalia i hur processen gått tillväga.
Så – just nu har vi ingen skattebefrielse för biogas i Sverige i väntan på att beslutet ska utredas. Liknande utredningar brukar ta ungefär 15 månader att utreda, EU har dock inte påbörjat denna utredning ännu vilket gör att vi nog kan förvänta oss att vi har en lång och smärtsam väntan.
Eftersom att den gröna omställningen och framförallt biogasloppet varit lite av en nationalsport för Sverige så har också många investerat i den. När man nu tvärt stannar av i detta arbete så skapar det en oerhört tuff situation för lantbrukare och andra företag och kommuner som satsat och investerat i biogas på olika sätt.
Det är en situation som jag tror i stort sett alla beklagar. Därför tycker jag att det är extra frustrerande att inget händer.
Vi har inte sett något förslag på väg framåt från regeringen, skorna verkar stå där de alldeles nyligen blivit placerade. Detta skapar såklart en enorm oro för alla investerare, vi skulle ju delta? Vi har ju byggt biogasanläggningar och köpt bussar till kollektivtrafiken som går på biogas?
Men oron och frustrationen möts med tystnad och här om dagen fick 27 biogasproducerande lantbrukare som investerat i biogasproduktion och därmed i hållbar livsmedelsförsörjning nog. Tillsammans har de skrivit ett öppet brev till energiminister Ebba Busch och kräver en räddningsplan för biogasen.
Den absolut tråkigaste insikten i allt detta är hur viktig och allvarlig den här kapplöpningen är. Sverige behöver en trygg och stabil energiförsörjning och biogasen kan bidra till det, både nationellt men också på gårdsnivå, vilket spelar roll för försörjningstryggheten i livsmedelsproduktionen. Med biogas utnyttjar vi också resurser som annars går till spillo och i lantbruket får vi ut fler nyttor än biogas bl.a. i form av fossilfri gödning. Det finns så mycket att vinna på biogasen, men den här situationen gör att utvecklingen tvärstannar. I bästa fall kan det bli ett hack i kurvan, i värsta fall är det här biogasloppet tar slut.
Det finns fler aktörer som sneglar på biogasen som en lösning för det framtida fossilfria samhället. Hittills har det framför allt varit transportsektorn, värme och el. Men nu ser vi att industrin har behov av att ersätta fossilbaserade insatsvaror med förnybara och även här har biogasen en given plats. Men det behövs tydlig politiskt vilja att utveckla biogasen framåt men tyvärr verkar den viljan just nu lysa med sin frånvaro.
Regeringen och de berörda statsråden måste ta denna fråga på allvar. Vi behöver ett långsiktigt stöd för biogasen så att företag vågar fortsätta satsa.
Regeringen behöver se till att skattebefrielsen för biogas återinförs så snart möjligt och dessförinnan se till att vi har en tillfällig lösning som bryggar över till dess en långsiktig lösning finns på plats. Regeringen behöver skyndsamt förlänga gödselgasstödet som löper ut i september och inte minst behöver vi förhindra att Skatteverket begär återkrav för redan producerad biogas. Att företag som gjort allt rätt både enligt regelverk och för miljön ska bestraffas skulle kännas helt orimligt och dessutom vara ytterst skadligt för framtida tilltro till politiska främjande åtgärder.
Så snälla regeringen, agera nu!