Hoppa till innehållet

10 minnen från 2024

Det händer mycket på ett år och det är svårt att sålla ut ett axplock, men jag har gjort ett försök. Här kommer tio minnen från 2024.

Ostfestivalen

2024 var det 10-årsjubilen för ostfestivalen som LRF varit med och grundat och delfinansierar. Jag guidade landsbygdsminister Peter Kullgren och statssekreterare Dan Ericsson i en så kallad regelsafari. Det är ett bra och pedagogiskt sätt att visa upp alla de regler som vi mjölkbönder ska leva upp till varje dag och illustrerar tydligt vikten av att halvera regelbördan.

Ostfestivalen 2024, Peter Kullgren, Palle Borgström

USA

I egenskap av vice ordförande i Copa deltog jag på en konferens i Washington, USA som representant för Europas bönder. Det starkaste intrycket efter möten med amerikanska jordbruksdepartementet och gårdsbesök är att man pratar om lantbrukets uppgift på ett sätt som bygger stolthet: Feed our communities, our nation and the world. Den övergripande slutsatsen är att USA ser möjligheter och utveckling i lantbruket, det skulle vi behöver mer av även i EU.

Mer om resan finns i detta blogginlägg

På resan besökte vi Chip Councell, tionde generationens lantbrukare som drev en gård med 1000 hektar majs, sojabönor och vete. Han berättade stolt att han deltar i 32 olika program för miljö, naturvård och hållbarhet. 31 av dem var frivilliga, det enda obligatoriska programmet handlade om växtnäring.

Nya stadgar

På LRFs riksförbundsstämma i maj skrevs historia när stämman beslutade att anta nya stadgar. Implementeringen av stadgarna pågår för fullt i stora delar av organisationen och jag imponeras av det engagemang som finns i hela landet för denna förändring.

Äganderätt och miljörätt

Under våren mobiliserade LRF, från gräsrötterna till Bryssel, kring Naturrestuareringslagen där vi glädjande nog fick med oss regeringen. Tyvärr räckte det inte, då den sedan röstades igenom på EU-nivå. Under 2025 kommer LRF arbeta stenhårt för att implementeringen av den oönskade naturrestuareringslagen blir så rimlig som den kan.

Ett brev från framtiden - Lantbrukarnas Riksförbund

Grundlagsutredningen

Under förra sommaren tillsatte regeringen grundlagsutredningen, en mycket viktig utredning för LRFs medlemmar och vi har bevakat den från start.

Dessvärre blev utgången inte som LRF ville och under 2025 kommer vi fortsätta arbeta med att hitta nya vägar som skapar en större rättssäkerhet och säkrar äganderätten.

LRF: Vi måste få ersättning när vår skog skyddas - Aftonbladet

Möte med Magdalena Andersson om grundlagsutredningen.

EU-val och ny kommission

Vi ser redan nu att den nya EU-kommissionen har en helt annan ton gentemot de gröna näringarna än den tidigare. Då var det grön omställning i fokus, regler och lagar togs fram över huvudet på oss lantbrukare vilket ledde till stora protester i Europa. Den nya kommissionen har ett ökat fokus på konkurrenskraft. Jag har redan haft möjlighet att träffa Jordbrukskommissionären Hansen och svenska miljökommissionären Jessica Roswall – jag har gott hopp om en bättre mandatperiod för våra näringar.

Ingrid Rydberg: Nya jordbrukskommissionären Hansen ingav förtroende och hopp till EU:s bönder

 

BAKU – COP 29

De gröna näringarna är en stor del av lösningen på många av samhället utmaningar, men många aktörer pratar om oss och inte med oss. Därför var det ett klokt beslut att LRF i år deltog på COP 29 och kunde bidra med våra perspektiv. Band annat överlämnade jag en översatt version av LRFs rapport om kostnaderna för en grön omställning till flera olika aktörer och den togs emot väl, jag fick också möjlighet att med kort varsel presentera den i en paneldiskussion. Många tyckte det vara ett bra och konstruktivt sätt att visa på vad vi behöver för att lyckas. Deltagandet ledde till flera uppföljande möten och medverkan i seminarier från LRFs sida.

Läs rapporten här: Kostnader för jordbrukets gröna omställning

Tillsammans med Sveriges chefsförhandlare Mattias Frumerie.

Vildsvin

I år är det större skador av vildsvin än något tidigare år och vi måste få till en effektivare jakt. Detta är allt annat än hållbart.

 

Regler

En vanlig mjölkbonde kan omfattas av upp till 650 olika regler och samtidigt ha kontakt med 15 olika myndigheter. Men alla lantbrukare har en orimlig och i många fall icke värdeskapande regelbörda att bära. Därför driver LRF frågan om att halvera regelbördan för våra medlemmar, kanske har du även sett vårt arbete för en mer flexibel beteslag? Inför en mer flexibel beteslag

Jag förväntar mig att vi under 2025 kommer att se att fler regler tas bort och förenklas.

Från Sverige, för Sverige

Vi fortsatte vår viktiga kampanj om att de gröna näringarna är en grundförutsättning för ett tryggt och starkt samhälle. LRF kommer fortsätta stå upp för Sveriges lantbrukare och skogsbrukare, påverka politiken och stärka den allmänna förståelsen för det arbete som utförs varje dag på våra gårdar och i våra skogar. Men kraft och engagemang går vi snart in i 2025, och jag vill passa på att önska alla LRFs medlemmar ett gott nytt år!